Blog: waarom ik voor individuele loopbaanbegeleiding opteer

Al enkele maanden vraag ik me af wat de meerwaarde is van loopbaanbegeleiding in groep. Zeker als ik voor exact hetzelfde geld – letterlijk – individuele loopbaanbegeleiding kan krijgen.

Ik snap de overwegingen van de bedrijven die loopbaanbegeleiding in groep aanbieden wel (kostenefficiënter, gemakkelijker, winstgevender). Maar wat is de meerwaarde ervan voor mij als individu? Ik kom immers in een groep terecht waar voor iedereen hetzelfde wordt gedaan.

Ja, er zijn natuurlijk wel dingetjes die voor iedereen gelden, maar die kan ik via een goed boek of een fijn gesprek met een medewerker van een interim- of selectiebureau zelf vinden. Daarvoor hoef ik mijn kostbare 4u + 3u Loopbaanbegeleiding (die ik via de VDAB in cheques kan aankopen en inzetten bij een erkend Loopbaancentrum) niet te verkwanselen.

Het lijkt mij echter dat de meeste dingen die een échte troef zijn van een professionele Loopbaanbegeleiding, alleen maar in een individuele, professionele en warmhartige aanpak aan bod kunnen komen.

Ik dacht ook eens na over de mogelijke redenen waarom iemand loopbaanbegeleiding wil. Die lopen nogal uiteen:

- omdat ze voelen dat ze meer zouden willen

- omdat ze voelen dat ze meer zouden kunnen

- omdat ze dromen van carrière maken en ze dit serieus willen aanpakken

- omdat ze zich wat uitgeblust voelen op hun werk

- omdat ze niet (meer) op de juiste plek zitten

- omdat het niet klikt met de (nieuwe) baas

- omdat de nieuwe richting die het bedrijf insloeg hen steenkoud laat

- omdat ze beseffen dat ze eigenlijk gevangen zitten in een gouden kooi

- omdat ze zich qua normen en waarden niet (meer) kunnen vinden in de organisatie

- omdat ze zichzelf niet uit de markt willen prijzen op langere termijn

- omdat ze willen weten of ze nu wel juist zitten …

Het zijn allemaal erg goede redenen om die verstandige stap te zetten: een persoonlijke loopbaanbegeleiding

In eender welk geval is een prima match tussen mijzelf en mijn organisatie, mijn functie, taken en rollen, mijn carrière in de toekomst, mijn collega’s en mijn leidinggevende absoluut cruciaal om me betrokken en verbonden te voelen met m’n werk, en los daarvan ook nog eens goed in m’n vel.

Minstens 45 jaar van mijn leven breng ik werkend door. Dat betekent dat ik mezelf helemaal geef gedurende zo’n 220 werkdagen per jaar, gemiddeld 164 uren per maand en ca. 8u per dag. Dus moet mijn werk leefbaar zijn, als gigantisch stuk van mijn leven. Dat moét gewoon duurzaam ‘structureel positief’ zijn!

Natuurlijk heb ik om dat te bereiken eerst en vooral grondige ‘zelfkennis’ nodig. Ik moet echt weten wie ik ben. Helemaal en op alle fronten. Niet als type of passend in deze of geen hokje, wel ‘compleet en genuanceerd’.

Natuurlijk wil ik daar een kerntalentenanalyse voor, wat anders? Geen enkel ander wetenschappelijk gevalideerd instrument geeft me dit accuraat zicht op mijn aard (persoonlijkheid = zijn) én mijn motivatie (goesting = willen) én mijn talenten (aanleg en potentieel = zullen kunnen). En via een gestructureerd diepte-interview kent mijn Loopbaanbegeleider meteen ook al mijn competenties.

Met deze complete kerntalentenanalyse zie ik helder en duidelijk waar het schoentje wringt of kan gaan wringen. En, nog belangrijker, waar mijn hart al dan niet sneller van slaat en zal slaan. Tenslotte wil ik dat mijn begeleider me concreet helpt om mijn droomjob effectief te vinden. Die houdt in dat ik er liefst minstens 85% of nog meer van mijn sterke kerntalenten in kwijt kan en max. 15% met m’n kleintjes moet werken. Dat mijn ogen blinken bij het grootste deel van mijn taken en rollen, en dat ik fluitend naar mijn werk ga.

Ik zie echt niet in hoe ik dit grondige, vertrouwelijke en persoonlijke proces via groepssessies kan doorlopen. Daarom dus vind ik een individuele begeleiding evident.

Loopbaanbegeleiding volgen bij één van onze Coretalents-loopbaanbegeleiders in jouw buurt?

Filter op 'Coretalents VDAB Cheque' en Ontdek ze hier

Op de hoogte blijven van onze blogs, opleidingen en projecten? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!

CAPTCHA
l