Overview
b

Hoe vind ik de juiste opvolger?

“Een bedrijf verkopen of overdragen is een ingrijpende gebeurtenis. Alsof ik toch een beetje afscheid neem van mijn kind”, horen we ondernemers vaak zeggen.

Logisch dat u het bedrijf enkel in de allerbeste handen wilt achterlaten en bij de keuze van uw opvolger niet over één nacht ijs gaat. Wie is dé geknipte persoon om uw levenswerk verder te zetten?

Coretalents helpt ondernemers om dit keuzeproces in de juiste banen te leiden. De Coretalents-methode leidde al meermaals tot een succesvol overnameverhaal.”

Aan het woord is Dominic Dhaene, Expert Overdracht & Opvolging bij de Bank Van Breda, de bank voor ondernemers en vrije beroepen.

Waarom deze belangrijke instelling de Coretalents-methode gebruikt wordt duidelijk met onderstaand verhaal.

Wie een bedrijf uit handen geeft, gaat op zoek naar de juiste handen

De beste handen. Geen enkele ondernemer gaat voor minder als het om zijn levenswerk gaat. Het jarenlange harde werk zet je niet zomaar op het spel door je stoel te laten innemen door de verkeerde persoon, zelfs al is het je dochter of zoon.

Dus is het belangrijk om elke potentiële koper of opvolger juist in te schatten.

Welk vlees heb ik in de kuip? Heeft die persoon wel de juiste eigenschappen om het bedrijf verder te zetten? Kijk ik over belangrijke kerntalenten bij mijn eigen kind? Schat ik zijn of haar kerntalenten wel correct in of heb ik blinde vlekken ontwikkeld door bepaald gedrag dat me niet of juist heel erg aanstond?

Via de Coretalents-methode krijg je een duidelijk zicht op drie belangrijke aspecten:

- het karakter van de mogelijke overnemer of de aard van het beestje (het

zijnsluik)

- het potentieel of het talent om iets te kunnen mits opleiding en/of oefening (het zullen kunnen-luik).

- de intrinsieke motivatie of de goesting (het willen-luik)

Als je weet dat 80% van je talenten al vastligt bij de geboorte, dan begrijp je het belang van favoriet kinderspel plots veel beter. Vanuit de terugblik naar de eerste levensjaren tot aan de start van de puberteit kan je perfect nagaan wie die persoon écht is. Maar niet wat je goed kon, wel wat je als kind graag dééd, legt je authentieke wortels bloot. (Als kind heb je namelijk een onbewuste voorkeur voor bepaalde spellen of speelgoed omdat die een beroep doen op een sterke karaktereigenschap of talent van je, gekoppeld aan natuurlijke goesting.)

Zijn er bepaalde kerntalenten die een mogelijke overnemer absoluut moet hebben?

We gaan uiteraard eerst na welk soort persoon het bedrijf in kwestie nodig heeft. Dat hangt af van heel wat factoren: in welke ontwikkelingsfase zit het bedrijf? Is het bedrijf een start up, nog in volle groei of al lichtjes aan het uitbollen? Moet het bedrijf zich in de nabije toekomst heruitvinden omdat het momenteel iets produceert dat over enkele jaren niet meer van tel zal zijn?

De antwoorden op dergelijke vragen verschillen van bedrijf tot bedrijf en hebben bijgevolg een impact op de selectie van de juiste overnemer.

Toch merken we vaak dat het strategisch kerntalent wel een belangrijke rol speelt in deze zoektocht. Het verhaal van de opbrengst, het economisch (en politiek) doorzicht, de macht, controle en impact, het lange termijn denken… Wie dit kerntalent niet sterk heeft, heeft minder territoriumdrang en zal uit zichzelf minder geneigd zijn om het bedrijf uit te breiden.

Wie dit kerntalent wel sterk bezit, wil met plezier de competitie met zijn concurrenten aangaan en die proberen te overvleugelen.

Zijn onze talenten niet gewoon onze competenties?

Heel wat mensen verwarren beide begrippen, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee.

Kerntalenten zeggen iets over 3 dingen tegelijkertijd: ze geven namelijk aan of je over de intrinsieke motivatie, de achterliggende persoonlijkheid én de aanleg beschikt om iets al dan niet te willen of kunnen doen.

Klassieke talenten zijn wat je erg goed kan, zeker in vergelijking met anderen.

Maar of dat echt bij je persoonlijkheid past en of je dit dolgraag voor de rest van je leven graag wilt doen, hoort daar niet bij.

Danielle Krekels van Coretalents vult aan: “Men denkt vaak dat wat je graag doet ook goed kunt en omgekeerd. Wel, ik ken talloze mensen die perfect kunnen klasseren of poetsen, maar dit echt niet graag doen! Competenties zijn immers de vaardigheden die je aangeleerd hebt - en natuurlijk heb je die nodig, maar dan wel liefst op basis van je sterke kerntalenten.

Omgekeerd kan je perfect een groot tekentalent hebben, maar als je nooit tekent zal het nooit een competentie worden.”

"Met een Coretalents-analyse kan je verder bouwen op sterke kerntalenten. Die positieve insteek geeft een bepaalde dynamiek die de onderneming, de ondernemer en het management ten goede komen." - Dominic D'Haene

Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen doen? Mail naar info@coretalents.eu, bel ons op +32 16 82 04 82 of vul onderstaand contactformulier in!