Blog: studiekeuze = sluimerend talent wakker maken

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: wat is het en hoe werkt het?

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: voor wie en waarom?

Sta ook jij voor die ernstige keuze: ‘wat ga ik studeren?’ Dan sta je niet alleen. Wist je dat slechts een handjevol jongeren dat al precies weet?

Vanuit een positieve focus zeggen ze: ‘ik wil dokter worden’ - of advocaat, of houtbewerker, of kapper of verpleegkundige. Deze minderheid hoeft alleen nog een fijne hogeschool of universiteit te kiezen, en een kot als ze niet dagelijks van thuis uit willen reizen.

Wie ben ik en wat wil ik?

Maar jij - en heel veel anderen met jou – overpeinst nu wat het beste bij je zou passen. Cruciaal is deze vraag: ‘Wie ben ik en wat wil ik?’

Op het internet zijn er tal van testjes die je daarvan een idee proberen te geven. Dat doen ze op basis van wat je graag doet en goed kunt. Dat is uiteraard waardevol, maar heeft helaas dit gebrek: van alles wat je nog nooit deed, wéét je gewoon niet of je het graag doet of goed kunt!

En op 18 jaar heb je nog meer niét dan wèl gedaan in je leven, natuurlijk. Bovendien kunnen goede punten of iets graag doen perfect een gevolg zijn van ijverig studeren, aan verwachtingen willen voldoen, beloningen, of misschien zelfs dat extra tikje meer willen doen voor die ene toffe leerkracht. Iets ‘nu goed kunnen’ of ‘nu graag doen’ betekent niet per se dat je daarvoor in de wieg bent gelegd …

Overweeg een kerntalentenanalyse

Om dit euvel te verhelpen, is het verstandig een kerntalentenanalyse te overwegen. Samen met jouw Coretalents-analist maken jullie zichtbaar en concreet waar je de goesting, het talent en de aard voor hebt -van nature uit. Bijna alles van wat er in je sluimert aan potentieel, intrinsieke motivatie en karakter komt naar boven, zelfs al is het nu nog niet als talent zichtbaar.

Dat doen we op basis van je spelgedrag als kind.*

Wat deed je graag als kind?

Of je iets goed kon of niet, is echt onbelangrijk. Wat wel telt, is wat je dolgraag, een beetje graag of echt niet graag deed. Uit een vragenlijst met zo’n 150 leukertjes (= alles wat je als kind voor de puberteit leuk kan hebben gevonden qua spelletjes, speelgoed, sport, interesses, activiteiten, bezigheden enzovoort) distilleert jouw analist jouw hoogstpersoonlijke Coretalents-profiel.

Ontdek het samenspel van kerntalenten

Elk van die 23 kerntalenten is klein, half of sterk aanwezig. We detecteren vier soorten creativiteit, twee soorten team-play, diverse vormen van rationaliteit en emotionaliteit, of en hoe extravert je bent enzovoort. Het gaat dus niet om klassieke talenten als wiskunde, tekenen, leiding geven of taal. Kerntalenten zijn een samenspel van goesting, karakter en aanleg tot kunnen.

Opdat je positief en duurzaam kiest, focussen we bij voorkeur op je sterke kerntalenten. Hoeveel dat er zijn, is trouwens totaal onbelangrijk! Wat wél telt, is welke je precies in welke mate bezit én hoe ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Het is inderdaad het samenspel van al jouw waardes op alle 23 kerntalenten samen die een nauwkeurig en gedetailleerd beeld geeft van wat er allemaal in je zit! Ja, ook wat nog niet werd gezien. Of wat er nog verborgen ligt onder een dikke laag modder die bijvoorbeeld door levensgebeurtenissen of opvoeding- ongewild - op jou is terecht gekomen.

Weet je onmiddellijk na je kerntalentenanalyse wat je moet kiezen?

Neen, want niemand kent àlle studierichtingen ter wereld en nog minder hoe die tot beroepen en jobs kunnen leiden. Of denk je dat er studiekeuzetesten bestaan die je tot oprichter van een engineeringbureau leiden? Vergeet het! Nochtans is dat precies wat ik op 25-jarige leeftijd heb gedaan.

In deze tijd van nog compleet onbekende toekomstige jobs is dit een belangrijk besef: ‘Je skills zijn je heden, je persoonlijkheid bepaalt je toekomst’.

Toch is een goeie studie een belangrijke tool voor je carrière. Je springt met een diploma nu eenmaal wat verder in het reuzenzwembad dat de toekomstige arbeidsmarkt is. Al moet iedereen wel zwemmen - werken - om de overkant te bereiken.

Doe de studiekeuze-oefening

Met onze speciaal daarvoor ontwikkelde studiekeuze-oefening pik je uit de gigantische waaier van duizenden studiemogelijkheden gemakkelijk die 3-5 opleidingen die mogelijk bij je passen. Vervolgens vergelijk je die, samen met je Coretalents-analist, met je complete Coretalents-profiel en beantwoord je deze vragen:

- Kan ik er minstens 70% van m’n sterke kerntalenten in kwijt?

- Moet ik niet teveel op m’n kleintjes inzetten?

- Wat kan ik tijdens m’n studies doen om op moeilijke momenten toch door te zetten?

Studiekeuzebegeleiding

Voor studiekeuzebegeleiding kan je bij de meeste analisten terecht.

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: wat is het en hoe werkt het?

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: voor wie en waarom?

Op de hoogte blijven van onze opleidingen en blogs? Schrijf je in op onze nieuwsbrief onderaan deze pagina!

* De Coretalents-methode ontstond door duizenden ingenieurs wereldwijd te interviewen. Zij bleken een verrassend gelijklopende speelgoedvoorkeur te hebben, met verschillen tussen burgerlijk/academisch ingenieurs, industrieel/HTS ingenieurs, handel/commerciële ingenieurs enzovoort.

Ruim 15 jaar empirisch onderzoek en een verbreding naar alle mogelijke profielen leidde tot de huidige Coretalents-methode -uniek qua insteek. Types en hokjes zijn bij ons taboe (met 94 miljard combinatiemogelijkheden kan dat ook niet). Onze >400 Coretalents-analisten beseffen dat een kerntalentenanalyse heus geen kinderspel is! Een groot deel van hen zijn (wetenschappelijk) gevormde psychologen, ingenieurs, coaches, neurowetenschappers enzovoort en werken voornamelijk in België en Nederland.

Onze Coretalents-vragenlijst werd wetenschappelijk gevalideerd qua test-hertestbetrouwbaarheid met de ongelooflijk hoge score van .84 Cronbach’s Alpha (3x over >1 jaar bij>1700 respondenten).

Meer informatie vind je op deze website en in het 3e boek van ontdekker Danielle Krekels: “Krachtig met KernTalenten”

CAPTCHA