Vers l'aperçu
e

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: wat is het en hoe werkt het?

Een studiekeuze bepaalt een flink deel van je toekomst en dus wil je, terecht, de ‘juiste’ studie kiezen: een die echt helemaal bij je past - nu en later. En dat nog het liefst voor iets wat je goed kunt en graag doet, of beter gezegd: graag zúlt doen en goed zúlt kunnen.

Je zag wellicht al eens hoe vrienden of familieleden een foute studiekeuze maakten en na enkele maanden in zak en as zaten. Ze waren helaas niet alleen een boel geld, tijd en energie kwijt, maar zelfs een stuk van hun zelfvertrouwen.

Dat wil jij niet meemaken!

Een keertje mislukken kan weliswaar niet zo veel kwaad in het licht van een mensenleven - je leert er tenslotte ook veel van bij - maar toch wil je liefst van al zo’n foute studiekeuze vermijden en meteen op jouw juiste pad voor je professionele even terechtkomen. Je hebt gelijk.

Je wilt dus een juiste studierichting kiezen, bij voorkeur een die je op het lijf is geschreven. Waar jij vol goesting en objectief talent aan begint, passend bij je karakter. Een studie die je met succes afmaakt zodat je er meteen al de juiste stappen mee kan zetten voor je droomjob. Waar je nu en later verder op kunt bouwen. Zodat je een fijne job krijgt met interessante inhoud. En een spannende carrière met boeiende collega’s. En .. waar je natuurlijk ook een lekkere belegde boterham mee verdient.

Onderzoek toont aan dat 50% van de banen van vandaag over 20 jaar niet meer bestaan, én dat vele jobs van de toekomst nu nog niet bestaan.

Weet jij welke jobs er binnen 20 jaar ‘hot’ zullen zijn? Neen?!? Wij ook niet. Niemand weet dat.

En toch moet jij nadenken over wat je nu kiest om later te doen.

Om zeker te zijn dat je een studie kiest waar jij later de juiste stappen mee kunt zetten, zelfs al weet jij vandaag nog niet welke dat zijn of waar ze heen leiden, is het antwoord op deze ene vraag cruciaal: ‘wie ben ik?’ Met dat antwoord kun je weer een stapje verder gaan: ‘wat wil ik?’

Weten wat je goed kunt en graag doet is zeker leuk om te weten, maar daarmee kijk je alleen achterom. Je kan dit inderdaad alleen maar zeggen van wat je al eens deed, niet van alles wat je nog nooit hebt gedaan …

Ken jij nu al AL jouw talenten?

Weet jij voor alles wat er op je pad zal komen of je het goed zal kunnen én graag zult doen? Waarschijnlijk niet, en dat is helemaal normaal!

Hoe kun jij nu al weten of je iets goed kunt en graag doet, als je nog nooit de kans kreeg om het te proberen? Op 18-20 jaar heb je immers meer ‘nog niet’ gedaan dan ‘al wel’.

Een kerntalentenanalyse biedt je het antwoord op de twee boven gestelde vragen: ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’. En op nog vele andere vragen die mee bepalen welke keuze echt bij je passen: wat drijft mij? Welke normen & waarden passen bij mij? In welke omgeving wil ik werken en in welke zeker niet? Welke domeinen doen mijn hart sneller sneller slaan?

Jouw Coretalents-profiel geeft je zwart op wit een levenslang kompas: wie jij écht bent, deep-down. En wat je zult kunnen mits opleiding en/of oefening. En wat je graag wilt en later nog zult willen. En waar je aanleg voor hebt. En wat bij je karakter past.

Het goede nieuws is dat iedereen sterke kerntalenten heeft - zelfs meerdere. Ja, jij ook!

Je aanleg, je karakter, je goesting, je talenten, je drijfveren, welke normen en waarden bij je passen ...

... komen niet plots uit de lucht vallen. Het zit er als kiem al allemaal in vanaf je kindertijd. Natuurlijk ontwikkel en evolueer en verander je je hele leven, maar de elementen die we bij jou met onze analyse blootleggen, zijn jou levenslang 'eigen', het zijn jouw kerntalenten.

De testjes op het internet die peilen naar wie je bent via wat je goed kunt en eventueel ook graag doet, kennen jammer genoeg wel wat gebreken. Want goede punten voor een bepaald vak kunnen perfect een gevolg zijn van ijverig studeren, sympathie voor en leerkracht, aan verwachtingen van ouders willen voldoen, beloningen enzovoort Externe motivatoren, noemen we dat. Iets nu graag doen is in hetzelfde bedje ziek: misschien omdat je het goed kunt, of omdat je leerkracht of ouders je er voor prijzen, of omdat je beste vriend(in) er dan ook bij is, enzovoort.

Iets ‘nu goed kunnen’ of ‘nu graag doen’ betekent helaas NIET per se dat je daarvoor in de wieg bent gelegd …

Met een kerntalentenanalyse (neen, het is geen test: je kunt niet slagen of falen) weet je dat wel. Ze zet jou in je waarde én in je kracht, en een prettig gevolg is dat de inzichten ervan je goesting geven om jezelf op jouw rails te zetten.

Een kerntalentenanalyse geeft perfect zicht op wat je energie geeft én zal geven, maar ook wat je energie kost én zal kosten. En op wat je ogen nu en later doet blinken - of juist niet.

Onze maatschappij verandert in sneltreinvaart, en wij moeten maar volgen. Ons aanpassen. Veranderen. Evolueren. Ontwikkelen. Groeien. ‘Survival of the fittest’ (‘fittest’ is trouwens niet de sterkste maar wel de meest aangepaste) moeten we nu eenmaal, als we ook later een dak boven ons hoofd en brood op de plank willen hebben.

Maar dat willen we gerust ook doen àls dat bij ons past. Als we daar talent voor hebben. Als we daar zin in hebben. Niet omdat het moet, maar omdat het mag en kan.

Daarvoor is de zone van de naaste ontwikkeling ideaal: net een stapje verder dan je nu staat. Geen stap waarmee je de dieperik in tuimelt, wel een die je logischerwijze kunt zetten op basis van jouw krachten en talenten.

Dat is immers wél iets dat zeker is: mensen die iets met volle goesting doen én dat goed kunnen én ervoor gewaardeerd worden, zijn gelukkig en verdienen hun kost als anderen er iets mee zijn.

Waar jouw talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, ligt jouw roeping - Aristoteles

Kies dus een studie die :

  1. bij je persoonlijkheid past: die evolueert wel als je groeit, maar verandert niet echt fundamenteel,
  2. bij je potentieel past: je kunt (bijna) alles leren, maar het ene al gemakkelijker dan het andere,
  3. bij je intrinsieke motivatie past: je ‘goesting’ om bepaalde dingen te willen doen, gewoon omdat je dat echt fijn vindt.

Tip: kies voor de jobs na je studies die (ook) beantwoorden aan deze drie aspecten. Dan weet je dat je levenslang 'goed' zit: gelukkig, bekwaam en in een duurzaam positieve groei- en denkmodus, waarbij je diploma een goede springplank blijkt.

Hoe je deze zelfkennis matcht met de studies die er allemaal bestaan?

Hoe zeker weet je dat die studie ook zal leiden naar die beroep(en) en banen die bij je zullen passen in de loop van je leven?

Daarvoor komen onze analisten in beeld: zij helpen je om tussen de bomen het bos te zien!

Vind jouw Coretalents-analist

Meer lezen?