Blog: is jouw dochter of zoon ook zo'n rebel?

Sommige kinderen zijn lief en leuk … tot ze in ze puberteit komen. Heel wat ouders rukken zich radeloos de haren uit het hoofd omdat zoon- of dochterlief onhandelbaar wordt en er geen land meer mee te bezeilen valt.

In de Coretalents-methode zien we dat sommige jongeren extra vatbaar blijken voor rebellie, en in hun puberteit-adolescentie acties ontplooien waarvan je als ouder hoopt gespaard te blijven. Toch spelen wij als ouders een rol in dat gedrag. Nee, we zijn er niet de ‘schuld’ van, begrijp me niet verkeerd. Maar we zijn nu eenmaal een betrokken actor en kunnen wel een beetje invloed uitoefenen om e.e.a. in relatief goede banen te leiden.

Kinderen durven in hun puberteit en adolescentie dus dingen te doen waarvoor je je hart vast houdt.

Eens volwassen, en dat is zo rond 24-25 jaar (bij sommigen pas rond 27-30, en bepaalde uitzonderingen worden nooit volwassen) is de verbinding rijp tussen de cockpit van de hersenen - de prefrontale cortex waar nadenken, plannen e.d. gehuisvest zijn - en het limbisch systeem waar de emoties zetelen. De activatie van geslachtshormonen doen hun emoties zowat op hol slaan, en ze kunnen daar omwille van die onrijpheid amper of geen grip op krijgen.

Ze kunnen er dus niets aan doen, echt waar!

Geduld, begrip en … een stevige bedding waarbinnen ze de kans krijgen hun woelige water te laten stromen is dan aangewezen. Ik stel dat hoe avontuurlijker je kind is, hoe strikter die bedding best gedefinieerd wordt. Stel dat je kind een sterk kerntalent voor ‘ondernemen en risico nemen’ bezit, dan is er een component in dat kerntalent dat het kind de drang en goesting geeft om grenzen te overschrijden, en die komt bovenop het experimenteergedrag van quasi elke puber!

En dan denk ik: hoe verder die grens ligt, hoe extremer gedrag ze ‘moeten’ stellen om die grens te ‘kunnen’ doorbreken…

Ik herinner me mijn eigen kinderen, 2 jongens, die in hun apenjaren volop experimenteerden met soft drugs. Ik stelde me bikkelhard op: “als ik zelfs maar een halve joint vind, is dat jullie beste dag niet!”. Ze hebben nooit de stap naar erger gezet, gelukkig. Of dat helemaal en alleen op dit conto te schrijven valt kan niemand bewijzen of ontkrachten, maar er zit wel enige logica in, toch?

Natuurlijk is het meeste van wat onze kinderen (en wij!) willen doen en laten al vastgelegd rond het 4e levensjaar, want dan is de grootste klus van hersenontwikkeling geklaard en is de periode van ‘etsing’ - door elementen in de buitenwereld die bovenop de genetische en biologische factoren komen, en die al start van bij de conceptie - ongeveer voltooid. Denk aan de opportunity windows voor taal, religie, socio-culturele factoren, normen en waarden etc.

Natuurlijk evolueert een mens zijn hele verdere leven lang, want het oppervlakkige brein ‘verandert’ door interactie met de buitenwereld

Maar vergis je niet: de oorspronkelijke hardware en diepst liggende softwareprogramma’s uit de periode van min 9 maanden tot ca. 4 jaar, bepalen welke latere softwareprogramma’s er al dan niet op zullen passen.

Zit jij of je kind met veel bugs in het leven, met twijfels, vragen of heb je het idee dat er meer in zit? Dan is het misschien een goed idee (jezelf) een kerntalentenanalyse cadeau te doen.

Daarmee krijg je zicht op die onzichtbare diepliggende lagen van persoonlijkheid, talenten en motivatie. En begrijp je glashelder waarom sommige opleidingen, bepaalde normen en waarden, omgevingsfactoren, taken en rollen etc. beter passen dan andere. Als leuk extraatje weet je dan meteen wat er nog aan latent potentieel is dat nog niet de kans kreeg tot competenties uit te ontwikkelen.

De kaart van wat er in jouw aard van het beestje zit, waarvoor je potentieel of talent hebt, en of dit alles overgoten wordt met de saus van de intrinsieke motivatie, maakt dat je je hele lang een kompas hebt waarop je veilig kan varen.

Neen, kerntalenten zijn nog geen vaardigheden, maar ze geven wel heel duidelijk aan welke competenties, kennis, knowhow en ervaring je grààg en met de grootste kans op succes zult verwerven!

De boost die een kerntalentenanalyse aan jongeren geeft is niet te overschatten, en zeker op momenten van belangrijke levenskeuzes zoals een studie, is het fijn een onafhankelijke, genuanceerde en complete blik van een erkend, professioneel Coretalents-analist te krijgen.

Wie je hiermee kan helpen vind je hier

Veel geduld en succes, het komt heus allemaal goed!

Op de hoogte blijven van onze opleidingen en blogs? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!

CAPTCHA